Zagreb, 21. listopada 2024. (GIA) – Vodeći američki dionički indeksi su ojačali šesti tjedan zaredom. To je najduži niz tjednih dobitaka još od kraja 2023. Tri četvrtine dosad objavljenih zarada kompanija iz S&P 500 indeksa je premašilo prognoze u trećem kvartalu. SPX je na razini 22x forward P/E (price-to-earnings) omjera što bi sugeriralo povećanu mogućnost  korekcije. Dow Jones (+0,96%) i S&P (+0,85%) su na povijesno rekordnim razinama, koje su u petak ponovno probijene. Na valu pozitivnog sentimenta rezultata Netflixa, tehnološke momentum mega cap dionice su pogurale i Nasdaq Composite (+0,8%) prema gore.

Indeksi srednje i niže tržišne kapitalizacije su ojačali više od vodećih indeksa: S&P midcap 400 je skočio 1,41%, a Russell 2000 za 1,8%. Nakon mjesec dana pada, ETF (TLT) koji prati dugoročne američke državne obveznice završio je u skromnom plusu, uslijed makro podataka uglavnom iznad očekivanja. Američki dolar je ojačao treći tjedan zaredom u odnosu na košaricu valuta. Tržišta predviđaju nova smanjenja kamata FED-a.

Kako je javio Washington Post u ponedjeljak, izraelski premijer B. Netanyahu je u razgovoru sa američkim predsjednikom zasad otklonio mogućnost udara na naftna postrojenja Islamske republike Iran. Bio je to okidač za tjedni pad nafte za oko 8% na ispod 70 dolara (WTI futures), a povukle su se i energetske dionice. VIX indeks volatilnosti je u tjednu pao za čak 11,8%, a zlato je probilo 2,700 dolara te tako postiglo novi povijesni maksimum.

ECB i engleska središnja banka su snizile referentne kamatne stope, citirajući nižu inflaciju i slabiju domaću potražnju. Dionička tržišta su generalno pozitivno reagirala, usprkos mješovitim izvještajima o zaradama i podbačaju ASMR-a.  STOXX 600, indeks koji pokriva oko 90% europske tržišne kapitalacije, tjedan je završio u zelenom (+0,58%), a pozitivni su i njemački DAX te britanski FTSE. Euro je oslabio treći tjedan zaredom u odnosu na dolar. U tim okolnostima investitorima su europske obveznice dugog i srednjeg roka postale atraktivnije, pa su prinosi na njemačke desetogodišnje obveznice pali za 4%, a na talijanske za 5,7 postotnih bodova.

Hrvatsko dioničko tržište odradilo je jedan od najboljih tjedana u sjećanju o čemu možete više pročitati na ZSE tjedno. Glavni pokretači prometa su bile dionice HT-a i Končar Grupe, a potonja (ZSE:KOEI) je prebacila milijardu eura tržišne kapitalizacije. Crobex je probio psihološku granicu od 3,000 bodova, a Crobex 10 je na rekordnim razinama. Srpski Belex 15 je ojačao peti tjedan zaredom, slovenski blue chip SBITOP je tjedan završio u plusu, a rumunjski BETI je skliznuo za 1,82%.

Kineski BDP porastao je 4,6% u trećem kvartalu, iznad očekivanja. Ponegdje je takav rast interpretiran sa negativnim prizvukom, jer je Partija zacrtala godišnji cilj od oko 5% a i deflacijski strahovi se nisu stišali. Industrijska proizvodnja i maloprodaja su također bili iznad očekivanja, a izvoz je promašio. Kineska središnja banka najavila je  novi program podrške dioničkim tržištima (otkup dionica), što je povećalo potražnju za Yuanom, koji je ojačao treći tjedan zaredom u odnosu na dolar.  Shanghai Composite indeks završio je u plusu iznad 1%, a Hang Seng je skliznuo za 2%. Usljed deflacijskih strahova u Japanu, Nikkei 225 je oslabio za 1,5%., a Yen je pao u odnosu na dolar treći tjedan zaredom.

U sljedećem tjednu u fokusu će biti nastavak sezone zarada u trećem kvartalu i ekonomski podaci sa američkog tržišta. Najveći naglasak ipak ostaje na američkim izborima, na kojima Donald Trump trenutno ima sve bolje izglede za pobjedu. Čini se da investitori pozitivno gledaju na takav razvoj događaja. Iako su tržišta na autopilotu čine prilično otporna na negativne vijesti, potencijal eskalacije na Bliskom istoku ostaje vodeći geopolitički rizik.

Tržišta su u vrlo interesantnom trenutku s obzirom na povijesno visoke vodeće indekse i pad volatilnosti pred američke izbore i sastanak FED-a – uz sve izazovnije geopolitičke okolnosti. October surprise?

Izvor: hrportfolio.hr Foto: pixabay

Objavljeno 21. listopada 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM