Zagreb, 17. listopada 2024. (GIA) – Na Zagrebačkom velesajmu danas su otvoreni sajmovi Ambienta, 51. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije i ArhiBau, a trajat će do nedjelje, 20. listopada.

Ambienta je vodeći događaj za sve ljubitelje namještaja, dizajna interijera i opremanja prostora. Kroz četiri dana, povezat će se svi ključni dionici iz drvne industrije i svijeta namještaja – od proizvođača i dizajnera do poslovnih ljudi i krajnjih kupaca.

Sajam pruža cjelovit pregled najnovijih trendova i tehnologija u opremanju doma i poslovnih prostora. Posjetitelje očekuje raznolik spektar proizvoda – od vrhunskog namještaja, kuhinjskih i kupaonskih rješenja, do dekorativnih i funkcionalnih elemenata poput rasvjete, prozora, vrata, parketa i vrtnog namještaja.

Ambienta ove godine prelazi granice tradicionalnog sajma, donoseći inovativan projekt u suradnji s vodećim kulturnim institucijama. U partnerstvu s Galerijom Klovićevi dvori, Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) i Etnografskim muzejom, dio sajamskog programa bit će postavljen unutar muzeja. Posjetitelji će imati priliku uživati u izložbama i Ambienti s jedinstvenom ulaznicom koja omogućuje razgledavanje izložbi u jednom od tri muzeja.

Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma na otvorenju je izjavila: „Kroz godine, Ambienta se mijenjala i razvijala, prateći ritam vremena i napretka, ali uvijek zadržavajući ono najvažnije – spoj tradicije, kvalitete i inovativnosti.

Kontinuirano radimo na pozicioniranju Ambiente kao središnjeg nacionalnog događaja za prezentaciju izlagačkog segmenta, umrežavanja kao i mjesta za stvaranje trendova i razmjenu ideju. U tome uspijevamo jer smo neprestano posvećeni dizanju kvalitete i jačanju brenda, pritom poštujući naslijeđe ali i uvodeći inovacije koje će ga održati relevantnim i atraktivnim.

Ovaj smjer prepoznat je od mnogih renomiranih izlagača. S više od 150 izlagača, među kojima je i Meblo Trade koji se vratio nakon 15 godina, sajam donosi najbolji uvid u ono što nas čeka u budućnosti opremanja i dizajna.“

Tihomil Matković,predsjednik programskog i organizacijskog odbora ArhiBau sajma u svom govoru osvrnuo se na konferenciju ArhiBau 2024 – „Stanovanje budućnosti“: „Tema ovogodišnje konferencije je budućnost stanovanja s posebnim fokusom na priuštivo stanovanje. Postavljamo si ključna pitanja: kakvi modeli priuštivog stanovanja se mogu realizirati u Hrvatskoj, a uz istovremeno zadovoljenje i socijalnih i tržišnih potreba za stanovanjem te koji su to uspješni primjeri iz europskih zemalja koje možemo primjeniti u našem kontekstu.“

Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Zagreba je izjavio: „Zagrebački velesajam je kolijevka modernog zagrebačkog i hrvatskog gospodarstva i uskoro će napuniti 115 godina tradicije od čega gotovo 70 godina na ovom mjestu. Povijest Zagrebačkog velesajma je starija od ovog prostora u Novom Zagrebu, kojeg je zamislio i realizirao veliki zagrebački gradonačelnik Većesalv Holjevac.“ Tom prilikom naglasio je i važnost tradicije Ambiente koja traje već 51 godinu i rekao da u svijetu nema puno sajmova s ovom temom koji traju više od pola stoljeća.

Pozdravnu riječ uzvanicima uputili su potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet, Mirjana Čagalj, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva,  Renata Ojurević i zastupnica u Europskom parlamentu, Nikolina Brnjac.

Sajmove je otvorio Branko Bačić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske: „ Sajmovi su prvenstveno i to je njihova zadaća i namjena biti susret poslovne zajednice. Prije svega izlagača i njihovih kupaca. To je i danas svrha i Ambiente i Arhibau. Ono što danas sajmovi predstavljaju je stepenica više. To je susret kreatora politika, stručne i akademske zajednice i svakako poslovne zajednice koja tu možda više od svih ima što za reći nama koji kreiramo politiku u Hrvatskoj.“

Radno vrijeme sajma je od 10:00 do 19:00 sati, osim u nedjelju kada je sajam otvoren do 18:00 sati. Cijena ulaznice iznosi 7,00 eura. Uz kupnju ulaznice pripremljena je i bogata nagradna igra za sve  posjetitelje.

Izvor i foto: Zagrebački velesajam

Objavljeno 17. listopada 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.