S obzirom na to da je Hrvatska punopravni član EU još od 2013. godine, potpisnik je i brojnih zakonskih obveza pa tako i onih o uvjetima ekološke proizvodnje koja u našoj državi ima sve više subjekata. Pokazuju to i podaci iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

– Što se tiče obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, trenutno je u ekološku proizvodnju uključeno 5.837 OPG-ova i samoopskrbnih OPG-ova, dok ih je prije 2 godine bilo 4.605.- kažu u resornom ministarstvu. Okret poljoprivrednih proizvođača prema eko proizvodnji od 2013. godine potvrđuju podaci po kojima je te godine u sustavu evidentirano 1789 ekoloških proizvođača, od čega je 1608 ekoloških poljoprivrednih proizvođača, a ostatak su prerađivači. Brojke na ovoj skali ekološke proizvodnje su rasle iz godine u godinu, 2017. godine ih je bilo 4370, a najnoviji podaci znatno premašuju tu brojku i iznose 6695 ekoloških proizvođača.

Kako bi potaknuli ekološku proizvodnju, izrađen je Strateški plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. u kojem se nastavlja dodjela potpora za ekološki uzgoj kako bi se potaknulo nove poljoprivrednike na uključenje u ekološki sustav proizvodnje te zadržalo one koji već jesu u tom sustavu.

– Nastavljaju se i kontinuirane edukacije poljoprivrednika i podizanje svijesti o koristima proizvodnje po principima ekološkog uzgoja. Kontinuirana promocija ekoloških proizvoda, njihova dostupnost na tržištu i primjerene cijene ekoloških proizvoda potaknut će potrošače na njihovu konzumaciju. Povećanje potražnje posljedično će potaknuti poljoprivrednike na prelazak s konvencionalne na ekološku proizvodnju.

Jedna od IAKS mjera ruralnog razvoja iz Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Republike Hrvatske 2023. – 2027. namijenjena ekološkim proizvođačima je intervencija 70.04. Ekološki uzgoj.

– Cilj te intervencije je potaknuti primjenu praksi i metoda ekološkog uzgoja koje su korisne za okoliš (nekorištenje sintetskih mineralnih gnojiva kao i smanjenje korištenja pesticida) sa stajališta smanjenja emisija stakleničkih plinova, prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena. Smanjenje korištenja pesticida pridonosi smanjenju onečišćenja tla, a zabrana korištenja sintetskih mineralnih gnojiva pridonosi smanjenju onečišćenja voda kroz smanjeno ispiranje i otjecanje hranjiva, poput dušika i fosfora. Nekorištenje sintetskih mineralnih gnojiva, kao i smanjenje korištenja pesticida, značajno doprinosi i očuvanju bioraznolikosti. Ta intervencija uključuje dvije operacije: prijelaz na ekološki uzgoj, te održavanje ekološkog uzgoja. Svaka operacija uključuje potporu za četiri skupine usjeva: oranice, povrće, višegodišnje nasade i trajne travnjake.

Korisnici intervencije mogu biti poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika koji koriste zemljište upisano u ARKOD. Korisnik mora biti upisan u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji, kojeg vodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, i preuzima obvezu petogodišnjeg provođenja intervencije.

Svaka ARKOD parcela za koju se traži potpora u cijelosti mora biti uključena u sustav kontrole ovlaštenog kontrolnog tijela. Prihvatljive su ARKOD parcele od najmanje 0,05 ha i gospodarstvo s ukupno najmanje 0,5 ha prihvatljive površine.

Koliko su iznosi potpora za ekološku poljoprivredu?
– Iznosi potpora su različiti, ovisno o vrsti proizvodnje, a kreću se od 157 € za skupinu usjeva „trajni travnjaci“ do 1.074 € za skupinu usjeva „ostale voćne vrste“. Poljoprivrednicima se dodatno za operaciju Prijelaz na ekološki uzgoj za troškove certificiranja, za prvih 10 ha isplaćuje 60 EUR/ha, a za operaciju Održavanje ekološkog uzgoja isti se iznos za troškove certificiranja isplaćuje za prvih 5 ha, kažu u Ministarstvu.

Obveze korisnika za dobivanje potpore kroz ovu intervenciju, kao i svi ostali uvjeti, detaljno su propisani Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja, koji se objavljuje za svaku godinu.
Alokacija za ovu intervenciju za razdoblje 2023.-2029. iznosi 237.784.815,00 €. Za potpore ulaganjima koja provode ekološki proizvođači i prerađivači u okviru intervencija 73.10 Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, 73.11 Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda i 73.12. Potpora malim poljoprivrednicima osigurano je najmanje 10% sredstava planiranih za svaku pojedinu intervenciju, odnosno ukupno najmanje 41 milijun eura.

U sklopu intervencije 75.01. Uspostava mladih poljoprivrednika, prednost pri odabiru projekata imaju mladi poljoprivrednici koji su ekološki proizvođači ili prerađivači u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu.

Nadalje, u okviru intervencije 77.01. Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete ekološkim prerađivačima sufinanciraju se troškovi sudjelovanja u sustavu (troškovi ulaska u sustav kvalitete, sustav ekološke proizvodnje, godišnji troškovi sudjelovanja u sustavu i troškovi kontrole, odnosno certifikacije, od strane delegiranog tijela).

Sredstvima planiranim za intervenciju 77.02. Potpora za aktivnosti informiranja i promoviranja, koje provode skupine proizvođača na unutarnjem tržištu, skupinama ekoloških proizvođača sufinanciraju se troškovi organizacije sajmova, izložbi, manifestacija i drugih namjenskih promotivnih događanja, gdje će se promovirati ekološki proizvodi, izrada promotivnih materijala, izrada, razvoj i održavanje interaktivne mrežne stranice korisnika, zakup oglasnog prostora te informativne i promotivne aktivnosti putem različitih kanala komunikacije, aktivnosti na prodajnim mjestima od nacionalnog ili EU značaja ili kroz
HoReCa kanale.

Osim toga, u sklopu intervencije 78.01. Potpora prenošenju znanja i intervencije 78.02. Potpora za pružanje savjetodavnih usluga poljoprivrednicima, a tako i ekološkim proizvođačima, pružaju se besplatne usluge stručnog osposobljavanja i prijenosa znanja, između ostalog i o održivim praksama, pa tako i o ekološkoj proizvodnji.

S ciljem omogućavanja povoljnog kreditiranja poduzetnika koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, uključivo i onih registriranih kao OPG, kao i ekoloških proizvođača, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva uspostavilo je financijske instrumente s HAMAG-BICRO-om i HBOR-om, i to u vidu povoljnih zajmova, jamstava i kredita s uvjetima povoljnijim od tržišno dostupnih, a koji su, ovisno o iskorištenju dostupne alokacije, i dalje dostupni potencijalnim krajnjim primateljima koji udovoljavaju općim uvjetima
prihvatljivosti za mjere M4, M6, M8 Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., odnosno intervencija 73.10.FI, 73.11.FI i 73.14.FI Strateškog plana ZPP-a 2023.-2027.

U svrhu provjere prihvatljivosti projekata za financiranje putem spomenutih financijskih instrumenata, ne razmatra se vid proizvodnje (ekološka poljoprivreda ili drugo), već prvenstveno financijska održivost projekata, što se dokazuje u prvom redu poslovnim planom koji predstavlja obavezni preduvjet prilikom podnošenja zahtjeva za financiranje.

Autorica: Ojdana Koharević Foto: Image by Chil Vera from Pixabay
Projekt izrade serijala tekstova Ekološka proizvodnja – sjajne mogućnosti nerealiziranih prilika, autorice Ojdane Koharević, objavljen je uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz Programa za poticanje novinarske izvrsnosti za 2024. godinu.