Makedonski poduzetnici još uvijek, zbog nedovoljne informiranosti oko franšiza i franšiznog poslovanja, odabiru samostalno pokretanje poslova i franšizno tržište je slabije razvijeno. Zbog toga je iznimno bitno mladima, posebno studentima, pojašnjavati sve prednosti franšiza danas i mogućnosti koje poduzetnik dobiva preuzimajući neki franšizni brend, istaknula je u ekskluzivnom razgovoru za PoslovniFM dr. Vera Boškovska, predsjednica Makedonske nacionalne asocijacije za franšizni razvoj, ujedno profesorica na Univerzitetu Skopje. Dodaje da studente odvodi i u obližnji trgovački centar kako bi im konkretno pojasnila koje su tu sve franšize i principe poslovanja.

To je terenska nastava kao nekad škola u prirodi, sada škola u mallu, našalio se urednik podcasta Franšizni klub, Darko Buković.

Franšizni biznis je maraton, posebno na ovim našim prostorima kada treba otvarati neka nova područja. No, iskoraka ima. Nekoliko lokalnih makedonskih brendova izrazilo je zanimanje i želju da razviju franšizni biznis. Naša asocijacija daje im maksimalnu podršku da pronađu najbolji smjer, konzultante i načine pozicioniranja. Tu smo zahvalni i Hrvatskoj udruzi za franšizno poslovanje i predsjednici Ljijani Kukec te hrvatskim partnerima za pomoć, ističe Boškovska. Jačem pozicioniranju i nastupu makedonskih franšiza zasigurno će pomoći i činjenica da je Asocijacija odnedavno i član Europske franšizne federacije EFF, što je i svojevrsna kruna šestogodišnjeg sustavnog rada. Cjelovit, vrlo informativan, autentičan i inspirativan razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Boškovska je podijelila i podatke iz istraživanja koje je provedeno, po kojem je najviše onih koji imaju jednu franšiznu jedinicu, do snažnijeg i rasprostranjenije širenja, po gradovima i mjestima unutar Makedonije nije došlo dakle, taj je postatak samo 9 posto.

No, kaže, statistički je više od pola stanovnika Makedonije zapravo u Skopju i okolici. To je sigurno jedan od razloga, kao i činjenica da nema dovoljno kvalificiranog kadra koji bi mogao raditi u franšiznim jedinicama. Jer ne treba zaboraviti da su franšizni uvjeti rigorozni upravo u dijelu strandardizacije sustava i usluge, istaknula je dr. Boškovska.

Makedoniju, naglašava, čeka i uvoz radne snage, jer je velik broj mladih iselio.

U razgovoru je dr. Boškovska, inače članica Međunarodnog žirija franšizne nagrade Franchise Brand Leader Award, istaknula da traju razgovori s utemeljiteljima nagrade kako bi se ona organizirala i u Sjevernoj Makedoniji, za makedonske franšize.

Bilo je riječi i o ekonomskom trenutku Makedonije, planovima i idejama za razvoj poslovanja u Makedoniji. Poslušajte odmah.

Autor: Darko Buković Foto: PoslovniFM

Objavljeno 4. listopada 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.